top of page

              
          EÄŸer uzman bir elektronikçi deÄŸilseniz bu tür cihazları üretmeye kalkışmayınız. Yanlış bir baÄŸlantı, yanlış bir iÅŸlemde ölüm tehlikesi vardır.                           Bundan dolayı bu siteyi sorumlu tutamazsınız.

 

    Batarya Punta Makinası Yapımı

        Bu bölümde Laptop Batarya Punta Makinası yapımını anlatacağım. Bazılarınız, belki ne gerek var böyle bir alete diyebilirsiniz. EÄŸer bilgisayarınız eski ama kaliteli bir bilgisayar ise, uzun süre (2-3 yıl gibi) çalışacak kaliteli bataraya bulmakta zorlanacaksınızdır. EÄŸer ben kaliteli 3.7v pilleri alarak laptobumdaki batarya içerisindeki pilleri deÄŸiÅŸtirmek istiyorum diyorsanız, bu iÅŸlem kısıtlı olsada mümkün. Eprom'u olmayan bataryaların elektronik kartlarını sıfırlamak mümkün. 

​

        Ä°ÅŸte, bu durumda batarya lehimleme iÅŸlemi çok zor olduÄŸu ve bataryalara zarar verdiÄŸi için, bataryaların mutklaka bir punta makinası ile puntalanarak bir araya getirilmesi gerekiyor. 5mm geniÅŸliÄŸindeki punta teli ile bataryaları biribirlerine puntalayabilirsiniz. DoÄŸru ÅŸekilde birleÅŸtirilerek puntalanan bataryalar, hem kaliteli bir ÅŸekilde hiç zarar görmeden birleÅŸtirilmiÅŸ olup, hem de kutuya rahat sığdırılabilirler. Aksi durumda bu iÅŸlemi ben lehim makinesi ile yaparım diyen arkadaÅŸlar yanılırlar. Çünkü; lehimleme esnasında zarar gören tek bir pil bile bataryanın çalışmamasına neden olabiliyor. Lehimlerken pilin kutup baÅŸlarının zarar görüp görmediÄŸini anlamanız da çok zordur. 

        https://www.motorobit.com/nikel-serit-lehim-punta-teli-8x015mm-1-metre   Punta telini alacağınız adres.

​

         Batarya üreten fabrikalar yüzde yüz saÄŸlıklı bir ÅŸekilde çalışan bataryaları bu ÅŸekilde üretiyorlar.  Ayrıca bilmelisinizki en ucuz punta makinası fiyatı 5 bin TL ile 40 bin TL arasında deÄŸiÅŸmektedir. Bizim üreteceÄŸimiz punta makinası 1.250 TL'ye mal oluyor. EÄŸer doÄŸru malzemeleri kullanarak üretirseniz, fiyatı kırk, elli bin lira olan makinaların yaptığı iÅŸide yaptığını göreceksiniz.

​

         Bir önemli noktada, bu makinanın batarya ile deÄŸil, istediÄŸiniz zaman çıkarıp kullanabileceÄŸiniz, elektrikle çalışan bir makina olmasıdır. Çünkü; punta makinaları için kullanılan bataryalar zamanla eskiyecek ve bozulacak olduÄŸu için doÄŸru bir seçim deÄŸildir. Bir batarya 2 yıl hiç kullanılmadan bekletilirse mutlaka performansını kaybeder. 3.5v ve 100 amper bir deÄŸerde, her an çalışabilecek bir cihaz batarya ile deÄŸil, ancak elektrikle çalışacaktır. Ayrıca 1-2mm kalınlığındaki metalleride birbirine puntalayabileceksiniz. Elektronik iÅŸi ile uÄŸraÅŸan ustaların atölyelerinde bulunması gereken bir cihaz.

​

                                                                  220v Elektirikle çalışan Punta Makinası

​

​

​

 

​

​

​

                

​

​

​

​

                                           

​

​

​

​

​

​

​

           Evet arkadaÅŸlar, yakarıda gördüÄŸünüz cihazı 1 hafta araÅŸtırma yaparak yaptım. AÅŸağıdaki videoda izleyeceÄŸniz bu cihazı üreten arkadaşımız, kullanılan elemanlar hakkında hiç bir bilgi vermemiÅŸtir. Kusura bakmasın, elinde ciÄŸer olan ve etrafandaki kedileri miyavlatan kasap gibi, insanları adeta kendisine yalvartma yöntemini seçmiÅŸtir. Yabancı ülkelerdeki insanlar, bu ÅŸekilde ürettikleri cihazları bütün dünya ile paylaÅŸmatadırlar. Hemde en detaylı bir ÅŸekilde. Bizde maalesef.

​

              Bilgi paylaşıldıkça deÄŸerlenir ve bereketlenir. Sizde kalan ilmin ve bilginin hiç kimseye faydası yok ise bunun adı bencilliktir. Bazı arkadaÅŸlar bu makinada kullanılan elektronik kart, kablo ve diÄŸer elemanları merak etmiÅŸler ve sormuÅŸlar. Sonuç yok. Üreten biriside yok tabi.

​

​

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

   

           

            Bu cihazda kullanılan tüm elemanlar, en ayrıntılı bir ÅŸekilde aÅŸağıda anlatılmıştır. Ayrıca belirtmeliyimki, bu elemanları hiç kimseye sormadan kendim tespit edip buldum.      

   

                 Bu cihazda kullanılan elemanları sizde rahatlıkla bulabilirsiniz. 

Kullanılan Elemanlar 

​

1 - 2 adet eski PowerSuplay kutusu.

2 - 1 adet DIY marka 100amper Elektronik Kart. (40 amper kurtarmaz 100 amper olmalı)

      https://www.motorobit.com/ny-d01-100a-punta-nokta-kaynak-modulu

3 - 1 Adet Mikrodalga Trafosu.

4 - 12v akım veren AC Adaptör. 

5 - 2m uzunluÄŸunda 16'lık Nyaf kablo. (Bu kablonun içerisi çoklu(30-40 edet kablo) saf bakır kablodur)

      https://www.zeybekmarket.com/16-nyaf--sari-yesil

6 - 1 adet 25v 2200Uf kondansatör. (12v AC Adaptörü 12v DC akıma dönüÅŸtürmek için)

7 - 4 Adet 1N4007 diyot.  (12v AC Adaptörü 12v DC akıma dönüÅŸtürmek için)

8 - 1 Adet 7812 Voltaj Regülatörü. (12v AC Adaptörü 12v DC akıma dönüÅŸtürmek için)

9 - 2 Adet 5cm 6'lık sert bakır kablo (Punta Ucu için - Bakır, Krom, Zirkonyum karışımlısı en iyisidir)

10- 1 Adet Micro Switch 21amper Paletsiz Sviç (Anlık Butonlu Ayak pedalı yapımı için)

      https://tr.aliexpress.com/item/1725011506.html

11 - 1 Adet Dolap Çekmece Kulpu. (Mobilya malzemesi satan yerlerde bulunur)

​

       Evet arkadaÅŸlar, yukarıdaki malzemelerin toplamı 1.250 TL civarında. Ayrıca videosunu gördüÄŸünüz arkadaşın yaptığı makinada bir adette sabit punta ucu mevcut. Ben gerek görmedim. Yapımı için kullandığı malzemeleri bulmak biraz zor. Bir uç bana yeterli geldi. Yapmak isteyenler yapabilirler tabi.          

       

           

​

​

​

             

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

                                                                

        Yukarıdaki cihazın altındaki, elektronik kartı ve 12v AC trafoyu içerisine yerleÅŸtirdiÄŸim ilk kutu. Ä°lk önce bu kutunun üst kapağının sağına matkapla Nyaf kablonun içerisinden geçebileceÄŸi 3 adet delik açtım. 1 nolu delik solda. 2 nolu delik saÄŸdakidir. Ä°kinci kutunun alk kısmınıda, bu kutunun üstüne yerleÅŸtirip aynı delikleri kablolar yukarı çıkacak ÅŸekilde, bu kutuya da delikleri açtım. 3'cü delik anlık(swiç) buton içindir.

1 -   1 Nolu delikten bir ucu 220v voltaj giriÅŸine baÄŸlı(lehimli) ve ucu kablo papuçları ile sabitlenmiÅŸ 4'lük 20cm bir kablo sabitledim.

        Bu kablonun diÄŸer ucunu Mikro Dalga Trafosu'nun primer sarğısının saÄŸ taraftaki ucuna baÄŸladım. Solada baÄŸlayabilirsiniz.

2 -   2 Nolu delikten bir ucu DIY Elektronik Kartının 2 Nolu ucuna lehimli, 20-30 cm bir kabloyu yukarı çıkardım. Bu kablomuzun diÄŸer ucunu ise Mikro Dalga Trafosu'nun primer sarğısının sol taraftaki ucuna baÄŸladım. (Bilgi: 1 ve 2 nolu kabloların primer sargısının saÄŸ yada sol ucuna baÄŸlanması farketmiyor.) AÅŸağıdaki ÅŸemaya göre hareket edebilirsiniz. 

​

         Ayrıca 220v eksi voltaj giriÅŸine baÄŸlı(lehimli) siyah yada kahverengi kablomuzda, DIY Elektronik Kartının 1 Nolu ucuna baÄŸlanıyor. AC voltajda eksi yada artı uç olmaz, ama siz yinede bu ÅŸeklide baÄŸlayın. BaÄŸlantıları sırayla tek tek, tekrar tekrar kontrol ederek yapın. Daha sonrada altaki kutuya ve üsteki trafonun olduÄŸu kutuya soÄŸutucu fan baÄŸlayabilirsiniz.

​

            Elektronik kartın üzerinde uçların giriÅŸleri 1 ve 2 olarak yazılıdır. 12v AC GiriÅŸi - Anlık Buton GiriÅŸini de aÅŸağıda görmektesiniz. Ayrıca, bu kartın BTA100A-800B 100 amperlik tristörünede bir adet soÄŸutucu aliminyum levha sabitleyin mutlaka

 

​

​

​

​

​

​

​

​

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

 

           SoÄŸutucu fanlar 12v DC Akım ile çalışırlar. Bu cihazın alt kutusunun içerisine yerletirdiÄŸim 12v AC trafonun üzerine aÅŸağıda gördüÄŸünüz, 25v 2200Uf kondansatör, 4 adet 1N4007 Diyot ve 7812 Voltaj ReÄŸülatörü ile yaptığım. 12v AC akımı 12V DC akıma dönüÅŸtüren, bu dönüÅŸtürücüyü trafonun üzerine silikon ile sabitledim. Bu dönüÅŸtürücüyü kendiniz yapabilirsiniz. Ben net olarak. 16v DC akım veren kondansatörden, voltaj regülatörünü baÄŸlayarak 12v DC akım elde ettim. Arkadaşın kullandığı diyotu bulamamıştım. 1N4007 diyotlarını bu yüzden kullandım.

​

​

       

​

​

​

                                     

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

 

 

​

                                                                                      DönüÅŸtürücünün alttan görünüÅŸü

 

 

 

 

 

 

 

 

           

​

​

​

​

​

 

 

 

 

 

 

         

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          Evet arkadaÅŸlar, soÄŸutucu fanların enerjisini bu elemandan elde ettim. Cihazın punta ucuna, anlık butonu kablo ile sabitledim. Ama punta yaparken, pil telini tutma ve doÄŸru puntalama biraz zor olduÄŸu için, aÅŸağıda gördügünüz Anlık Ayak Butonu'nu yaptım. Bu buton ile puntalayacağım. Ayak kısmına ÅŸerleÅŸtirilen bu butona ayağınızla basarak 90 yada 100 amper enerjiyi tel ve pile vererek puntalama iÅŸlemini yapıyorsunuz.

 

 

                                                                            

​

       

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

                                                                             

​

​

                                             

​

            1 adet Arko Kerem kapağı, 2 adet spot lamba içerisindeki yuvarlak esnek plastik ve bir adet Anlık Buton ile  1.8m kablo. Anlık butonu, bir trafo kutusunu üçgen kesip, içerisine silikon ile sabitleyerek yaptım. Yuvarlak plastiÄŸin birini kapaÄŸa yapıştırdım. DiÄŸerinin ucunu 6mm bükerek onun üzerine yapıştırdım ve iki vida ile kutuya sabitledim. 400-500 TL ile satılan Ayak Pedalını kendim 50 TL maliyetle ürettim. Bu ayak pedalı yıllarca çalışabilecek malzeme ile üretilmiÅŸtir. 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

 

 

​

 

           1.5m uzunluÄŸundaki kablonun uçlarını butonun 1 ve 2 nolu bacaklarına lehimleyerek kablo baÄŸlantısını  yapabilirsiniz.

 

 

 

 

 

                                   

​

         

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

                                                                          Kutuların içerisndeki elemanların YerleÅŸim Åžekli

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

        Yukarıdaki Mikrodalga Trafosunun sekonder sargısını demir testeresi ile keserek çıkardım. 16'lik Nyaf kablo ile dört sarım yaptım. Bu uçlardan çıkan akımı ölçtüm ve 3.5v akım gördüm. Bu voltaj yeterli oldu. Yukarıdaki videoda nasıl ölçüldüÄŸünü görebilirsiniz.

​

        Cihazın elektonik kartı ve trafoların baÄŸlantı ÅŸeması aÅŸağıdaki ÅŸekildedir. Elektronik kartı sipariÅŸ ettiÄŸinizde, 12v AC adaptörünün kablolarını karta baÄŸlayın, yukarıdaki gibi ledler ve LCD ekran yanıyor ise, cihazınız saÄŸlamdır. Daha sonrada, anlık swiç baÄŸlayarak ateÅŸlemeyi görebilirsiniz. Bu baÄŸlantı ÅŸeması ile baÄŸladım ve cihazı çalıştırdım ve sonuç aldım. Bazı kiÅŸiler, bu cihazı yaptıklarını ama puntalamada sıkıntı yaÅŸadıklarını söylüyorlar. Bunun nedeni amper seviyesi ayarlaması ve punta uçlarıdır.  Bakır, Krom, Zirkonyumdan yapılan sertleÅŸtirilmiÅŸ bakır uçlar, yanmadan daha saÄŸlıklı puntalama yaparlar. Punta uçlaını, Nyaf kablosuna pense ile baskı yaparak, 2.5cm kablonun içerisine girecek ÅŸekilde yerleÅŸtirin. Makaron ile iki kabloyu bir birine sabitleyebilirsiniz. EÄŸer yaptığınız uçlar yanar ise aÅŸaÄŸdaki uçları https://tr.aliexpress.com sitesinden satın alabilirsiniz. 18650 el nokta kaynakçı iÄŸne elektrot ucu diye aratın bulursunuz.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

                                                             

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

                                                             Laptop Bataryalarının Chipleri Nasıl Resetlenir (Sıfırlanır)                         

                                                                

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

  

20231220_120612.jpg
20231218_113140.jpg
Dönüştürücü.jpg
Dönüştürücü-1.jpg
12v DC Akım Şeması-1.jpg
Ayak Buton.jpg
Ayak Buton-1.jpg
Buton-1.jpg
20231218_111928.jpg
20231218_111828.jpg
20231218_115138.jpg
Ayak Butonu.jpg
Dıy Elektronik Kart.jpg
Adsız-2.jpg
Adsız.jpg

 12 -1 Adet 5-10amper 240c Termik Sigorta (Amperi cihazın kullanım yoÄŸunluÄŸuna göre seçin)

           6 adet pili yan yana dizip puntalayabilmek için aÅŸağıdaki gibi bir pil sabitleyici mengeneye ihtiyaç doÄŸmaktadır. AÅŸağıdaki Pil Mengenesini 19v bir bilgisayar ÅŸarj adaptörü kutusundan yaptım. Mengeneler internette 300-500 Tl'ye satılmaktadır.  BoÅŸ bir kutuyu 1.8mm çapında bir Panç ile matkap kulanmadan, altı adet pilin biri birlerine sıfır aralıkta yapışacağı ÅŸekilde, sıfır aralıkla delerek gördüÄŸünüz 6 adet pilin yerleÅŸeceÄŸi ÅŸekilde açtım. Kutuyu delmeden önce, tam ortasına uçtan uca iki yanı eÅŸit bir çigi çizin, sonra ilk pili yerleÅŸtirerek pilin orta noktasını bulup kutuyu noktalayıp delin. Bu ÅŸekilde diÄŸer delikleri tek tek açın. Kutunun içerisndeki beyaz malzeme pançı ısıtarak deldiÄŸim strafor köpük malzemesidir. Pillerin ileri geri ve saÄŸa sola kaymasını engellemek içindir. Altı adet pili yan yana dizerek düzgün bir ÅŸekilde puntalamanız gerekmektedir. Bu iÅŸlemi yapabilmek için bir mengeneye gereksinim vardır.

 

 

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

             

          BoÅŸ bir kutu ve strafor malzemesi ile, düÅŸük bir maliyetle sizde bu mengeneyi yapabilirsiniz. AÅŸağıdak videoda bu mengenenin baÅŸka, basit bir ÅŸeklini göreceksiniz. Yada böyle bir malzemede kullanabilirsiniz tabi.

 

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

Takıldığınız herhangi bir nokta olursa eÄŸer, aÅŸağıdaki e-mailime mesaj atarak bilgi alabilirsiniz.  

   

E-mail: doganayberk@hotmail.com

​

Ä°letiÅŸim

Pil Mengene Kutusu-3.jpg
Pil Mengene Kutusu-2.jpg
Pil Mengene Kutusu-1.jpg
bottom of page